Ads 468x60px

четвъртък, 13 юни 2013 г.

Рекорд и по пари

Шампионът на Англия “Манчестър юнайтед” отчете рекордни приходи и оперативна печалба за последната година, считано до края на юни. Клубът има 110.9 милиона паунда (180.6 млн. щатски долара) оперативна печалба преди облагане с данъци, начисляване на лихви и изчисляване на експлоатационни разходи. Година по-рано този показател на червените дяволи беше 101.2 млн. паунда.

Всички постъпления на отбора за изминалия сезон са в размер на 334.1 млн. паунда – повишение с над 45 млн. паунда спрямо предходния. Търговските приходи на клуба също са нараснали до 103.4 млн. паунда. С това “Манчестър юнайтед” се надява да излезе на печалба за сезона от около 29.7 млн. паунда, след като за миналия отчете 15 млн. загуби. По-високите постъпления се отдават на спонсорската сделка с Aon Corp., която позволи на компанията да постави логото си върху фланелките на футболистите срещу 80 млн. паунда.

В средата на септември собствениците на червените дяволи ще опитат да привлекат още 600 млн. паунда (1 млрд. щатски долара) чрез първично публично предлагане на 25% от акциите си на борсата в Сингапур. Според анализаторите положителните резултати ще се отразят добре за листването на акциите, но, от друга страна, решението за ограничаване на правото на глас на техните бъдещи собственици ще намали интереса към тях.

Собствениците на “Манчестър юнайтед” семейство Глейзър придобиха клуба през 2005 г. срещу 800 млн. паунда, но срещат силното неодобрение на феновете заради големите дългове на отбора. Последните отчети показват, че за сезон 2010/2011 ръководството е намалило нетните задължения до 308.3 млн. паунда спрямо 376.9 млн. преди година.

През изминалия сезон червените дяволи спечелиха рекордна 19-а титла във Висшата лига и стигнаха до финала на Шампионската лига, който загубиха от “Барселона”.

0 коментара:

Публикуване на коментар